Διερευνηση ιλιγγου – βαρηκοϊας – εμβοων

Διερευνηση ιλιγγου – βαρηκοϊας – εμβοων

Ο όρος βαρηκοΐα σημαίνει τη μείωση της ακοής κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο (20 dB) στις περισσότερες συχνότητες του ομιλητικού φάσματος (250-8000 Hz). Η σύγχρονη διαγνωστική ακουολογία περιλαμβάνει μεθόδους ψυχοβιολογικές ή υποκειμενικές και μεθόδους ηλεκτροφυσιολογικές ή αντικειμενικές με τις οποίες επιτυγχάνεται η διάγνωση και η διαφορική διάγνωση των ακουστικών διαταραχών και η εντόπιση της βλάβης σε οποιαδήποτε περιοχή του ακουστικού συστήματος.

Ισορροπία είναι η ικανότητα διατήρησης του κέντρου βάρους του σώματος στη βάση στήριξης. Το σύστημα ισορροπίας επιτρέπει στον άνθρωπο να βλέπει ευκρινώς, τόσο όταν στέκεται όσο και όταν κινείται, να προσανατολίζεται σε σχέση με τη βαρύτητα, να προσδιορίζει τη κατεύθυνση και τη ταχύτητα της κίνησης και να πραγματοποιεί αυτόματες ρυθμίσεις και προσαρμογές για τη διατήρηση της στάσης του σώματος σε διάφορες συνθήκες και δραστηριότητες. Η ζάλη (dizzinesss), είναι η διαταραχή αντίληψης του χώρου που εκδηλώνεται ως ακαθόριστο αίσθημα απώλειας της ισορροπίας στη στάση και στη βάδιση. O ίλιγγος (vertigo), είναι η διαταραχή αντίληψης του χώρου που εκδηλώνεται ως ψευδαίσθηση περιστροφής. Ο ίλιγγος είναι εκδήλωση βλάβης κυρίως της περιφερικής αιθουσαίας λειτουργίας, δηλαδή του λαβυρίνθου ή του αιθουσαίου νεύρου. Η νευροωτολογική εξέταση αποσκοπεί στη διάγνωση και διαφορική διάγνωση του ιλίγγου, με ειδικές κλινικές και εργαστηριακές δοκιμασίες.

Οι εμβοές (βουητά), είναι στη συντριπτική πλειοψηφία υποκειμενικές, γίνονται δηλαδή αντιληπτές μόνο από τον πάσχοντα. Οι εμβοές είναι σύμπτωμα, που προκαλείται από πολλές και διάφορες παθήσεις, ωτολογικές και μη ωτολογικές, τοπικές ή συστηματικές, περιφερικές ή κεντρικές. Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που πάσχουν από εμβοές, δεν έχουν βαρηκοΐα και στην εξέταση με τη τονική ακουομετρία, το τονικό ακουόγραμμα είναι φυσιολογικό. Στους ασθενείς με φυσιολογική ακοή, που πάσχουν από εμβοές, η αιτιολογική διάγνωση είναι συνήθως αδύνατη και ο κλινικός ιατρός αισθάνεται ανήμπορος να απαντήσει στην εύλογη απορία του ασθενούς και να καθησυχάσει την ανησυχία και την αγωνία του για την προέλευση και την επικινδυνότητα των εμβοών του. Στις περιπτώσεις αυτές η εξέταση με τις ωτοακουστικές εκπομπές, που παρέχουμε στο ιατρείο μας,  μας δίνει τη δυνατότητα της αντικειμενικής διερεύνησης της κοχλιακής λειτουργίας και επομένως ενισχύει τη διάγνωση του προβλήματος που προκαλεί τις εμβοές.

 

Το ΩΡΛ ιατρείο μας βρίσκεται στην Κων. Καραμανλή 62, στην Θεσσαλονίκη και λειτουργεί τις καθημερινές 9:00-21:00.

Show Buttons
Hide Buttons