Διάγνωση – θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας

Τί ονομάζουμε αλλεργική ρινίτιδα, ποιές οι αιτίες και ποιά τα συμπτώματα;

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα, καθώς αφορά στο 20% περίπου του γενικού πληθυσμού. Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι καταρροή, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), πταρμοί (φτερνίσματα), κνησμός, οπισθορινικές εκκρίσεις, ενώ συχνά μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα και από τους οφθαλμούς (δακρύρροια, κνησμός, ερυθρότητα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα). Δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν όλα, είναι δυνατόν για παράδειγμα μια αλλεργική ρινίτιδα να χαρακτηρίζεται μόνο από καταρροή. Αφορά σε παρόμοια ποσοστά και τα δύο φύλα και η ηλικία έναρξης μπορεί να είναι οποιαδήποτε, πιο συχνά όμως πρωτοεμφανίζεται σε νέους.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι γενική ή εποχική, δηλαδή να εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη ή όλο το χρόνο ανάλογα με το αίτιο.

Το σημαντικότερο αίτιο είναι η κληρονομικότητα, ενώ μπορεί να αποτελεί εκδήλωση μιας γενικότερης αλλεργικής κατάστασης που ονομάζεται ατοπία. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στην ευαισθησία του οργανισμού και κατά συνέπεια στην υπερβολική αντίδρασή του σε ουσίες οι οποίες κανονικά είναι αβλαβείς, αλλά προκαλούν την αλλεργία στο ευαίσθητο άτομο (αλλεργιογόνα). Από τα συνηθέστερα αίτια της αλλεργικής ρινίτιδας είναι: Η γύρη των άνθεων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και των στρωμάτων, τα επιθήλια και οι τρίχες των ζώων (πχ των κατοικίδιων), οι μύκητες ,κτλ.
Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας θα πρέπει να είναι έγκαιρη διότι το 30% αυτών των ασθενών θα εμφανίσουν άσθμα ή η ίδια η ρινίτιδα θα εξελιχθεί σε πιο επίμονη τόσο σε ένταση
όσο και σε διάρκεια.

Οι υπηρεσίες μας

Το Ακουολογικό Διαγνωστικό Κέντρο ΩΡΛ παρέχει μια σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Δείτε όλες τις υπηρεσίες

Παιδιατρική ΩΡΛ

Στο ΩΡΛ ιατρείο μας, εξετάζονται παιδι...

Περισσότερα

Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους

Τι είναι τα ακουστικά προκλητά δυναμι...

Περισσότερα

Ωτοακουστικές εκπομπές για έλεγχο ακοής σε νεογνά και βρέφη

Οι ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ) είναι ...

Περισσότερα

Ενδοσκόπηση ρινός, λάρυγγα, φάρυγγα

Ενδοσκόπηση ρινός Κατά την απλή ρινοσ...

Περισσότερα

Διάγνωση – θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας

Τί ονομάζουμε αλλεργική ρινίτιδα, ποι...

Περισσότερα

Χειρουργική ΩΡΛ: αδενοτομή – αμυγδαλεκτομή – τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού

H αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή αποτελ...

Περισσότερα

Το ΩΡΛ ιατρείο μας βρίσκεται στην Κων. Καραμανλή 62, στην Θεσσαλονίκη και λειτουργεί τις καθημερινές 9:00-21:00.

Show Buttons
Hide Buttons