Διαγνωστική παιδιατρική ακουολογία

Το ιστορικό, η φυσική εξέταση και η ακουολογική εξέταση, αποτελούν το τρίποδα στον οποίο στηρίζεται η διάγνωση και αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας.
Η λήψη του ιστορικού αφορά το κληρονομικό αναμνηστικό, αν υπάρχουν άτομα στην οικογένεια με συγγενή βαρηκοία, το ιστορικό της μητέρας, που αφορά παθήσεις της μητέρας, συνθήκες εγκυμοσύνης και τοκετού και το ατομικό ιστορικό, όσον αφορά παθήσεις του παιδιού μετά τη γέννηση και την ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Πριν από την εξέταση του παιδιού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τους γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού, ο κλινικός βλέπει αν το παιδί έχει διακριτά κληρονομικά στίγματα και παρατηρεί τη συμπεριφορά του. Ο κλινικός επισκοπεί με προσοχή το παιδί- κεφάλι, πρόσωπο, κορμό και άκρα-αναζητώντας κληρονομικά στίγματα.
Το ειδικό φύλλο εξέτασης περιέχει τις πληροφορίες του ιστορικού, τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης και τα αποτελέσματα της ακουολογικής εξέτασης.

Η κλινική διάγνωση και η διαφορική διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας απαιτεί τη συνεργασία έμπειρου ωτορινολαρυγγολόγου-ακουολόγου, παιδιάτρου – ψυχιάτρου ή νευρολόγου και κατά περίπτωση οφθαλμιάτρου και ακτινολόγου. Ο παιδο-ακουλογικός έλεγχος περιλαμβάνει ειδικές υποκειμενικές – ψυχοφυσικές και αντικειμενικές – ηλεκτροφυσιολογικές μεθόδους.

Η οριστική διάγνωση του βαθμού και του τύπου της βαρηκοΐας σε ένα νεογνό ή βρέφος υψηλού κινδύνου ή σε ένα μικρό παιδί με καθυστέρηση ή αδυναμία ομιλίας ηλικίας < 2 ετών δεν είναι εύκολη και απαιτεί ειδικές γνώσεις και κλινική εμπειρία.

Όλες οι υπηρεσίες μας

Οι ΩΡΛ ιατροί μας παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες. Το σύνολο των εξετάσεων και οι επεμβάσεις που απαιτούν τοπική αναισθησία γίνονται όλες στο ιατρείο μας στην Θεσσαλονίκη.

Παιδιατρική ΩΡΛ

Στο ΩΡΛ ιατρείο μας, εξετάζονται παιδι...

Περισσότερα

Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους

Τι είναι τα ακουστικά προκλητά δυναμι...

Περισσότερα

Ωτοακουστικές εκπομπές για έλεγχο ακοής σε νεογνά και βρέφη

Οι ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ) είναι ...

Περισσότερα

Ενδοσκόπηση ρινός, λάρυγγα, φάρυγγα

Ενδοσκόπηση ρινός Κατά την απλή ρινοσ...

Περισσότερα

Διάγνωση – θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας

Τί ονομάζουμε αλλεργική ρινίτιδα, ποι...

Περισσότερα

Χειρουργική ΩΡΛ: αδενοτομή – αμυγδαλεκτομή – τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού

H αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή αποτελ...

Περισσότερα

Το ΩΡΛ ιατρείο μας βρίσκεται στην Κων. Καραμανλή 62, στην Θεσσαλονίκη και λειτουργεί τις καθημερινές 9:00-21:00.

Show Buttons
Hide Buttons