Παιγνιοακουομετρία (Play audiometry)

Τι είναι η Παιγνιοακουομετρία (Play audiometry);

Η απλή τονική ακουομετρία εκτελείται σε παιδιά ηλικίας > 2.5 ετών που έχουν καλή ψυχοκινητική ανάπτυξη και μπορούν να εκτελούν οδηγίες και να συνεργάζονται στην εξέταση που γίνεται υπό τύπο παιγνιδιού.

Περιγραφή της τεχνικής:
Η εκτέλεση της τεχνικής βασίζεται στα εξαρτημένα ακουστικά αντανακλαστικά. Το μικρό παιδί εκπαιδεύεται σχετικά εύκολα να εκτελεί την οδηγία του εξεταστή, να κάνει μια συγκεκριμένη κίνηση, όταν ακούει τον ήχο, είτε σε συνθήκη ελεύθερου πεδίου, είτε με χρήση ακουστικών στη τονική ακουομετρία.
Η εξέταση, όταν εκτελείται σωστά, δε διαφέρει από την εξέταση της τονικής ακουομετρίας, για την εκτίμηση του ακουστικού ουδού. Το αξιόπιστο αποτέλεσμα εξαρτάται από την σωστή αντίληψη και διάθεση συνεργασίας του παιδιού και την εμπειρία και προσοχή του εξεταστή. Μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να απαντούν με ένα «ναι» ή με κίνηση της κεφαλής, όταν ακούν τον ήχο. Άλλα παιδιά, αντιστρέφουν μόνα τους την απάντηση στον ήχο και αντί να απαντούν με «ναι», απαντούν με «όχι». Ο έμπειρος εξεταστής αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα αν το παιδί μπορεί να συνεργασθεί στην εξέταση. Στην παιγνιοακουομετρία, το κρίσιμο στοιχείο για τη σωστή εκτίμηση του ακουστικού ουδού είναι η σωστή αξιολόγηση των απαντήσεων του παιδιού. Συχνά το παιδί κάνει κίνηση λόγω εθισμού, δηλαδή απαντά χωρίς τη χορήγηση ήχου. Είναι σημαντικό το παιδί να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα απάντησης, ώστε να ανταποκρίνεται σωστά. Η εξέταση δεν πρέπει να διαρκεί πολύ χρόνο, για να μη προκαλεί κόπωση και απόσπαση της προσοχής. Παιδιά ηλικίας > 2,5 ετών, δίχως ψυχοκινητικά ή νοητικά προβλήματα, συνεργάζονται άριστα στην εξέταση με την οποία λαμβάνεται ένα αξιόπιστο τονικό ακουόγραμμα.

Όλες οι υπηρεσίες μας

Οι ΩΡΛ ιατροί μας παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες. Το σύνολο των εξετάσεων και οι επεμβάσεις που απαιτούν τοπική αναισθησία γίνονται όλες στο ιατρείο μας στην Θεσσαλονίκη.

Παιδιατρική ΩΡΛ

Στο ΩΡΛ ιατρείο μας, εξετάζονται παιδι...

Περισσότερα

Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους

Τι είναι τα ακουστικά προκλητά δυναμι...

Περισσότερα

Ωτοακουστικές εκπομπές για έλεγχο ακοής σε νεογνά και βρέφη

Οι ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ) είναι ...

Περισσότερα

Ενδοσκόπηση ρινός, λάρυγγα, φάρυγγα

Ενδοσκόπηση ρινός Κατά την απλή ρινοσ...

Περισσότερα

Διάγνωση – θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας

Τί ονομάζουμε αλλεργική ρινίτιδα, ποι...

Περισσότερα

Χειρουργική ΩΡΛ: αδενοτομή – αμυγδαλεκτομή – τυμπανοτομή με τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού

H αμυγδαλεκτομή και η αδενοτομή αποτελ...

Περισσότερα

Το ΩΡΛ ιατρείο μας βρίσκεται στην Κων. Καραμανλή 62, στην Θεσσαλονίκη και λειτουργεί τις καθημερινές 9:00-21:00.

Show Buttons
Hide Buttons