Τι είναι ο βραχύς χαλινός γλώσσας και χείλους και γιατί πρέπει να γίνεται η εκτομή του στα βρέφη που θηλάζουν;

Τι είναι ο βραχύς χαλινός γλώσσας και χείλους και γιατί πρέπει να γίνεται η εκτομή του στα βρέφη που θηλάζουν;

  • Βραχύς χαλινός 3ου βαθμού σε βρέφος 3 μηνών που χρήζει άμεσης επέμβασης καθώς περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα της γλώσσας κατά το θηλασμό.

βραχύς χάλινος και δυσκολίες θηλασμού

Τι είναι ο βραχύς χαλινός γλώσσας και χείλους;

Ο χαλινός γλώσσας (αγκυλογλωσσία) είναι ένας υμένας ανάμεσα στη γλώσσα και το έδαφος του στόματος. Όταν ο χαλινός είναι βραχύς (κοντός) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο θηλασμό.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον χαλινό του άνω χείλους. Ο οποίος όταν είναι βραχύς, μπορεί να εμποδίσει το άνω χείλος να διπλωθεί, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για τον θηλασμό, προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη προσαρμογή στο στήθος.

Βραχύς χαλινός γλώσσας 2ου βαθμού σε βρέφος 2 μηνών με δυσχέρεια στον θηλασμό.

Βραχύς χαλινός γλώσσας 2ου βαθμού σε βρέφος 2 μηνών με δυσχέρεια στον θηλασμό.

 

Βραχύς χαλινός 3ου βαθμού σε βρέφος 3 μηνών που χρήζει άμεσης επέμβασης καθώς περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα της γλώσσας κατά το θηλασμό.

Βραχύς χαλινός 3ου βαθμού σε βρέφος 3 μηνών που χρήζει άμεσης επέμβασης καθώς περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα της γλώσσας κατά το θηλασμό.

 

Πως ο βραχύς χαλινός μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό;

Ο βραχύς χαλινός με τον περιορισμό που προκαλεί στην κινητικότητα της γλώσσας τόσο στην προβολή της εκτός των ούλων όσο και στην ανύψωσή της στην υπερώα, αποτελεί αιτία ανεπαρκούς θηλασμού, οδηγώντας σε μειωμένη ροή γάλακτος ή ακόμα και σε τραυματισμό των θηλών κατά το θηλασμό.

 

Προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τον βραχύ χαλινό

Στα νήπια ο βραχύς χαλινός γλώσσας ενδέχεται να προκαλέσει δυσχέρεια στην ομιλία. Ειδικότερα στους γλωσσικούς φθόγγους και στους ήχους που απαιτούν την κίνηση της γλώσσας. Επίσης, ο βραχύς χαλινός χείλους που κατεβαίνει χαμηλά στα ούλα, όταν δεν θεραπεύεται προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη των μπροστινών δοντιών. Επίσης προκαλεί και μεσοδόντιο διάστημα ανάμεσα στα δύο μπροστινά δόντια (τομείς), το οποίο είναι εμφανές στα μεγαλύτερα παιδιά, οπότε και θα χρειαστεί η παρέμβαση ορθοδοντικού ή παιδοοδοντιάτρου (βλ. φώτο).

Βραχύς χαλινός άνω χείλους σε παιδί 2 ετών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διάγνωση και εκτομή του χαλινού με LASER

Πρέπει πρώτα να γίνει διάγνωση του χαλινού, αν είναι βραχύς ή όχι, από έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο. Μετά την διάγνωση θα πρέπει ο γιατρός να συζητήσει με την μητέρα που θηλάζει το νήπιο και να εντοπίσει τα προβλήματα στο θηλασμό και ποιά είναι αυτά. Όταν υπάρχουν οι ενδείξεις και τα συμπτώματα του δυσχερούς ή επώδυνου ή διακοπτόμενου θηλασμού, συστήνεται η εκτομή (και όχι διατομή) του χαλινού. Η επέμβαση γίνεται με LASER μετά την εφαρμογή τοπικού αναισθητικού. Η μέθοδος είναι αναίμακτη και ολοκληρώνεται μέσα σε 3-4 λεπτά για τον κάθε χαλινό. Στη συνέχεια συστήνεται τοπική επάλειψη σκόνης Arnica (ομοιοπαθητικό – φυτικό με αντιοιδηματικές ιδιότητες). Μετά την επέμβαση θα πρέπει να ακολουθηθούν ασκήσεις που θα σας υποδείξει ο ιατρός ώστε το βρέφος να συνηθίσει πλέον την κίνηση της γλώσσας του και την νέα εμπειρία θηλασμού.

Βίντεο για το πως γίνεται η αναίμακτη χαλινεκτομή με LASER

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς ο βραχύς χαλινός επηρεάζει το θηλασμό στο βρέφος και πώς γίνεται η αναίμακτη μέθοδος της χαλινεκτομής με LASER:

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τα περιστατικά μας και να διαβάσετε για τη διάγνωση για βραχύ χαλινό χείλους-γλώσσας και αποκατάσταση με LASER.

 

Το ΩΡΛ ιατρείο μας βρίσκεται στην Κων. Καραμανλή 62, στην Θεσσαλονίκη και λειτουργεί τις καθημερινές 9:00-21:00.

Show Buttons
Hide Buttons